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Guidance to the Real Estate Industry regarding the Napa County Shelter at Home Order 

 

 This guidance explains that the Shelter at Home identifies real estate transactions as essential 

activities that may continue, identifies the requirements appointments and residential viewings, and 

provides information to keep buyers, sellers, and real estate professionals safe. 

 

Section 13(f)(x) of the Shelter at Home Order identifies the following as an Essential Business:  

x. Service providers that enable residential transactions (including rentals, leases, and home 

sales), including but not limited to real estate agents, escrow agents, notaries, and title 

companies.  Residential viewings should occur virtually as much as possible.  In person 

residential viewings shall be by appointment only, with no more than two visitors at a time 

residing within the same household or living unit and one individual showing the unit.  In 

person visits are not allowed when the occupant is still residing in the residence unless 

gloves, cloth face coverings and shoe coverings are worn during the visit, there is no contact 

with staging items or personal property during the showing, and the seller or landlord cleans 

the property after the visit with products on the Environmental Protection Agency’s approved 

list of disinfectants, paying attention to any areas that may be commonly touched, such as 

door knobs, handles, counter tops, and staging items; 

  

 

The following answers questions posed by the real estate industry. 

 

Question:  Can real estate agents show residences in person? Or if I just closed on a home, can I 

do a walk-through of the home with the agent or seller?   

Answer:  Yes, with restrictions.  Residential viewings should occur virtually as much as possible.  In-

person showings can occur by appointment with no more than two visitors at a time from the same 

household, and only one agent showing the unit.  In-person showings or walk-throughs are not allowed 

when the occupant is still living in the residence unless gloves, cloth face coverings and shoe coverings 

are worn during the visit, there is no contact with staging items or personal property during the showing, 

and the seller or landlord cleans the property after the visit with products on the Environmental 

Protection Agency’s approved list of disinfectants, paying attention to any areas that may be commonly 

touched, such as door knobs, handles, counter tops, and staging items.  These restrictions are similar to 

those identified in the California Association of REALTORS® Coronavirus Property Entry Advisory 

and Declaration (PEAD). 

 

 



 

Question:  For purposes of the real estate provisions of the Order, when is an occupant “still 

residing in the residence”?   

Answer:  A home is occupied if it has inhabitants – i.e. one or more people are living in the 

residence.  A home is unoccupied if its occupants have moved out while the home is on the market.   

 

Question:  Which service providers can access a home to facilitate a real estate transaction if their 

work cannot feasibly be performed virtually?   

Answer:  The following are examples of the types of service providers that may access a home for the 

purposes of work related to a real estate transactions, real estate agents, home inspectors, furniture 

stagers, real estate photographers/videographers, appraisers, contractors, and service providers who must 

perform work on or at a residence to make it safe, secure, and habitable.  All service providers must 

meet all requirements of the order, including Social Distancing.  For example, staging may be 

undertaken only if Social Distancing can be maintained in the delivery and removal of the staging items, 

and if there is no contact with the items during showings.  Realtors, prospective buyers, and service 

providers also should follow County recommendations regarding the wearing of masks or face coverings 

during their work. 

 

Question:  Do service providers accessing home to make to facilitate a real estate transaction need 

to carry a copy of their Social Distancing Protocol while in the field?  

Answer:  Generally, yes.  Each service provider must be an Essential Business and be in compliance 

with the Shelter In Place Order’s Social Distancing Protocol requirement to ensure the safety of the 

public, employees, and current / future occupants of properties that are the subject of real estate 

transactions during the Shelter In Place Order.  A copy of the Social Distancing Protocol should be 

carried while in the field because the Order requires, among other things, that all Essential Businesses 

implement the Social Distancing Protocol and provide evidence of its implementation to any authority 

enforcing the Order upon demand.  Essential businesses must post their Social Distancing Protocol at 

their place of business.  Employees, self-employed contractors, individual agents, REALTORS®, and 

similar service providers who work in the field at clients’ residences, should carry a copy of their Social 

Distancing Protocol in order to be able to provide it on demand to any authority. 

 

 

 

 

 

 

 

  


